Uitvaartverzorging Medemblik
 06-12116652  of  06-51931364                                                                                                                                                             

Crematie

Algemeen

Wanneer iemand is overleden moet er een hoop geregeld worden. Allereerst moet een arts de overledene officieel doodverklaren. Daarna kan de overledene verzorgd en gekleed worden.

Als naaste moeten er veel beslissingen genomen worden; waar wordt uw dierbare opgebaard, bijvoorbeeld thuis of in een aula. Wordt iemand op bed opgebaard of in een kist, en welke kist kiest u dan.

Vervolgens moet er worden nagedacht over de wijze waarop er komende dagen afscheid wordt genomen. Kunnen belangstellenden op eigen gelegenheid komen of kiest u voor een condoleance avond/middag. Misschien wilt u wel in besloten kring afscheid nemen. Er moet worden besloten of iemand begraven of gecremeerd wordt, en of er een plechtigheid of samenzijn voorafgaand aan de crematie zal zijn.

Vaak willen mensen ook na afloop nog even samenkomen, waar zal dat dan zijn, en wilt u daar consumpties bij nuttigen.

Om de overledene naar het crematorium te brengen is er rouwvervoer nodig. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren rouwwagens, maar ook minder traditioneel vervoer is mogelijk, bijvoorbeeld per bus, fiets, motor of met eigen vervoer (mits aan de veiligheidseisen wordt voldaan).

Mensen vinden het fijn om een rouwkaart te versturen als iemand is overleden. Daarmee geeft u kennis van het overlijden van uw dierbare en nodigt u mensen uit om afscheid te komen nemen. De rouwkaart is vaak ook een persoonlijk aandenken aan de overledene.

Desgewenst kunt u bloemen voor de overledene uitkiezen, en moet er een invulling komen voor het afscheid voorafgaand aan de crematie.

Als uitvaartonderneming helpen wij u vanaf het begin tot na de uitvaart met alle zaken die geregeld moeten worden. Wij inventariseren stap voor stap uw wensen en regelen alles wat nodig is. Wij overleggen met de crematoriumbeheerder, stellen samen met u de rouwkaart op, zorgen dat uw dierbare verzorgd, opgebaard wordt en nemen u alle administratieve taken en handelingen uit handen. Op deze manier krijgt u de tijd en ruimte om afscheid te nemen van uw dierbare.  Ook na de uitvaart kunnen wij u helpen, bijvoorbeeld met het innen van de uitvaartpolissen en het kiezen van een asbestemming.

Crematie  

Wanneer er wordt gekozen voor een crematie dan zal de daadwerkelijke crematie in een crematorium plaatsvinden.

Vaak wordt er voor gekozen om in het crematorium ook gelegenheid voor afscheid nemen en een plechtigheid te houden. Dit is echter niet verplicht, een samenzijn of plechtigheid kan ook elders plaatsvinden,  net als het samenkomen na afloop van het afscheid met of zonder consumpties. De nabestaanden kiezen zelf voor de openheid van het afscheid, een samenkomst waar alle belangstellenden welkom zijn of een afscheid welke in familiekring wordt gehouden.

De meeste crematoria bieden tegenwoordig diverse ruimtes aan die aangepast zijn op het aantal aanwezige personen, zodat er ook voor kleine gezelschappen geschikte ruimtes aanwezig zijn.

Wanneer het afscheid op een andere plek plaatsvindt zal de overledene na het afscheid naar het crematorium gebracht worden. Er is gelegenheid voor de naaste familie om hun dierbare daarbij te begeleiden. Veel crematoria bieden de mogelijkheid voor de naaste familie om dan ook nog even binnen te komen zodat u niet uw dierbare bij de deur hoeft achter te laten.

Sommige mensen kiezen ervoor om in volledige stilte gecremeerd te worden. Dit houdt in dat er geen gelegenheid voor afscheid of een plechtigheid is. Vaak wordt het overlijden dan ook pas na de crematie kenbaar gemaakt.

Bij een crematieplechtigheid wordt de dierbare herdacht, met toespraken en muziek laten we zien en horen wat degene heeft betekend in zijn of haar leven.

Ook tijdens een crematieplechtigheid is er tegenwoordig veel ruimte voor een eigen persoonlijke invulling. Bijvoorbeeld door livemuziek, het tonen van beeldmateriaal, zelf gekozen muziek, ‘kleine rituelen’ zoals kaarsjes aansteken of het gezamenlijk proosten op iemands leven.

Na de plechtigheid is er de mogelijkheid om de overledene naar de ovenruimte te begeleiden (vaak max. 10 personen).

De medewerkers van het crematorium zullen u daar op duidelijke manier uitleggen hoe het crematieproces zal verlopen en wat u kunt verwachten. Het is een heel persoonlijke keuze of iemand dit wil, eenieder moet voor zichzelf bepalen of deze keuze meerwaarde heeft of niet.

Na het crematieproces is de as van de overledene hetgeen er overblijft.Het is wettelijk bepaald dat de as in ieder geval 1 maand op het crematorium moet blijven voordat er een asbestemming wordt uitgekozen.

De crematoria geven u echter 6 maanden de tijd om een definitieve asbestemming te kiezen. Alleen de persoon die als opdrachtgever voor de crematie is opgegeven is ook degene die de asbestemming mag kiezen. Welke asbestemming u ook kiest er is altijd de mogelijkheid om een beetje as apart te houden en te bewaren. U moet dit echter wel duidelijk kenbaar maken bij het kiezen van een asbestemming.

Asbus afhalen bij het crematorium: U kunt 1 maand na de crematie de asbus met as van uw dierbare afhalen bij het crematorium. U kunt de as dan thuis bewaren, zelf verstrooien of op een later moment een keuze maken zonder dat u huurkosten voor de bewaring betaalt.

As verstrooien: de as van uw dierbare kan verstrooid worden. Dit kan met of zonder uw aanwezigheid. De as kan verstrooid worden op het terrein van het crematorium, vanuit een vliegtuig, boot of u kunt het zelf doen op een plek die voor u of uw dierbare belangrijk is.

Urnenmuur/ urnengraf: U kunt de as van uw dierbare ook in een urnenmuur laten plaatsen, of in een urnengraf. Op die manier heeft u nog een plekje waar u naar toe kunt gaan om uw dierbare te herdenken. Ook bieden veel crematoria de mogelijkheid om de asbus in een columbarium te laten plaatsen. Veelal kiezen mensen voor een sierurn wanneer zij de as op een speciale plek willen bewaren. Er zijn talloze sierurnen van veel verschillende materialen, vormen en prijsklasse.

As sieraden: Er zijn tal van mogelijkheden om een beetje as in een sieraad zoals ring, medaillon, armband enz. te bewaren. Op deze wijze draagt u altijd uw dierbare een beetje bij u. Ook zijn er veel mogelijkheden om een beetje as te bewaren in een mini urn, een steentje of bijvoorbeeld een kaarsenhouder.